sunnuntai 7. elokuuta 2011

Pitkästä aikaa tietopostaus

Tervehdys ja huomenta!! Tänään ajattelin, että kirjoitan vihdoinkin tietopostauksen. Syy tähän intoon on se, että mun vanhemmat ovat jo töissä. Minulla on aika yksinäistä täällä kotona, joten ajattelin lisäillä aika paljon juttuja blogiini. Okei, tänään tietoposauksen aihe on Hamsterin perushoito.
                         
                                              Hamsterin perushoito

                                                                Turkki
 Hamsteri pesee itse turkkiaan päivittiäin, joten sitä ei tarvitse pestä kovin usein. Poikkeus on kääpiöhamstereiden vatsanalus, sillä niiden vatsakarva alkaa kellertää hajurauhasen kohdalta. Mikäli rauhanen likaantuu kovasti, niin hamstéri tulee pestä laittamalla muutama senttiä vettä laakeaan astiaan, jossa hasmteri saa sitten tassutella. Jos ripulia esiintyy, niin likaiset kohdat tulee myös pestä. Veden tulee olla kädenlämpöistä. Kylvyn jäkeen hamsteri kuivataan huolellisesti. Hamsteri ei sinänsä haise - poikkeus on naaras kiima-aikana - joten hajun vuoksi sitä ei tarvitse pestä. Mikäli hajuhaittoja tulee, syynä voi olla liian harvoin siivottu häkki. 
 Pitkäkarvaisten uroshamstereiden laahus voi mennä takkuun, joten sitä on valillä kammattava ja takut selvitettävä. Pahoissa tapauksissa takut on leikattava irti. Jos turkki pääsee huopaantumaan, se voi hautoa ihoa ja iho voi alkaa märkimään. Mikäli et vie hamsteriasi näyttelyiden ulkomuotoluokkiin, niin laahuksen voi leikata lyhyeksi.
 Kääpiöhamstereiden, lähinnä roborovskien ja campbellien, turkki rasvoittuu helposti, joten terraariion pieneenastiaan chincillankylpyhiekkaa, koska kun hamsteri piehtaroi siinä, rasvoitus vähenee. Hiekka-astia saa olla terraariossa enintään muutama päivää viikossa, koska liika kylpeminen aiheuttaa turkin kulumista. Ellet käy hamsterin kanssa näyttelyissä, hiekk-astia voi olla siellä koko ajan. Tosin silloin hamsteri saattaa rapsutella itseään enemmän, kun hiekkaa jää turkkiin.

                                                               Kynnet
 Hamstereiden kynnet pitää leikata, jos ne kasvavat liian pitkiksi. Varsinkin kääpiöiden kynnet kasvavat nopeasti. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa kipua, koska varpaiden asento on epänormaali ja usein ne saattavat luutua vinoon. Kynsiä voi leikata esim. ihmisen pienillä kysisaksilla. On kuitenkin varottava leikkaamasta liikaa, sillä keskellä kynttä on verisuoni. Jos et itse uskalla leikata hamsterin kynsiä, voit kysyä apua joltain kokeneemmalta apua. Kynsien liikakasvua voi myös ehkäistä laittamalla hamsterille kiipeilypaikkoja, kuten pyöreitä kiviä tai tiiliskiven.

                                                                Hampaat
 Myös etuhampaita on leikattava, jos ne kasvavat liian pitkiksi. Kasvua voi ehkäistä antamalla hamsterille jotain kovaa jyrsittävää, kuten kovaa leipää, puun oksia ja koirankeksejä. Tarkista hampaiden kunto säänöllisesti. Jos hamsterin hampaat kasvavat liian pitkiksi ja et ole varma, että osaatko leikata niitä, niin voit ottaa yhteyttä eläinlääkäriin tai paikalliseen kasvattajaan.

                                                                Silmät
 Hamsterin silmien tulee olla kirkkaat ja vetistämättömät. Jos silmä rähmii, sitä voi huuhdella koirian silmävedellä. Myös keitetty, jäähdytetty vesi sopii. Jos silmän rähmiminen jatkuu päivää-kahta pidempään, ota yhteys eläinlääkäriin.

 Okei, siinä tuli sitten pitkästä aikaa tietopostaus. Katsotaan, milloin jaksan kirjoitaa seuraavan, kun koulukin alkaa pian.

Tasuttain Esma2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti