Tietopostaukset

    
Moi vaan, Pandat! Tältä sivulta löydätte kaikki kirjoittamani tietopostaukset. Joten nyt ne olisi sitten helpompi lukea järjestyksessä. Joten olkaapa hyvät ja nauttikaa!!!!






osa 1.                                                  Hamstereista

 Hamsterit ovat pienikokoisia ja lyhythäntäisiä jyrsijöitä. Nimi tulee saksalaiseta sanasta: Hamstem, joka tarkoittaa rohmuamista. Niitä esiintyy Lähi-Idässä ja Kaakkoios-Euroopassa. Hamsterit elävät noin 1.5-2.5 vuotta. Kaikista hamstereista suurin,syyrianhamsteri, kasvaa liki viisitoista senttiseksi. Sen turkin muunnoksia ovat pitkäkarvainen ja lyhytkarvainen. Kääpiöhamsterirotuja ovat venäjänkääpiöhamsteri campbelli, venäjänkääpiöhamsteri talvikko ja kiinankääpiöhamsteri, jonka häntä on muitten kääpiöhamstereiden häntää pidempi. Nämä kääpiörodut kasvavat vain noin 10 senttiseksi. Joukon pienin, venäjänkääpiöhamsteri roborovski, on vieläkin pienempi kuin muut kääpiöhamsterit. Kaikkilla hamstereilla on poskipussit, joissa ne kuljettavat ruokaa, pesäaineita ja vähän muuta sekalaista. Syyrianhamstereilla on todella monta turkin standardivärimuunnoksia, joista voi lukea enemmän Suomen Hamsteriyhdistyksen nettisivuilta. Talvikoilla on poikkeuksetta aina tumma raita selässä, oli sitten kyse mistä tahansa sen standardivärimuunnoksesta. Muillakin kääpiöhamstereilla on turkin standardivärimuunnoksensa ja campbelleilla on niitä kääpiöistä eniten. Kaikilla hamstereilla on hajurauhaset, joista ne erittävät hajua, tosin en kyllä tiedä siihen mitään syytä. Niillä on ne joko mahassa tai kyljissä. Hamstereilla on pitkät viikset, joilla ne aistivat korvien ja nenän kanssa ympäristöään. Ne ovat lähes sokeita. Hampaatkasvavat koko ajan hamstereilla, joten niillä on oltava jotakin, mitä ne voivat pureskella.Kynnet täytyy myös leikata, jos ne kasvavat liian pitkiksi. Liian pitkät kynnet voivat vahingoittaa hamsteria. Itse en mieluusti leikkaisi hamstereiden kynsiä, koska niiden tassutkin ovat niin pienet, ja saattaisin vahingossa osua niihinkin. Syyrianhamsterit ovat täysin erakoita, joten ne eivät voi asua samassa häkissä lajitoverinsa kanssa. Sen sijaan kääpiöhamsterit voivat asua samanrotuisen kääpiöhamsterin kanssa yhdessä. Saman sukupuolen edustajakin olisi parempi kämppäkaveri kääpiöille, jos ei siis tahdota teettää hamsterinpoikasia. Mutta äsken mainitusta aiheesta kirjoitan luultavasti myöhemmin. 






  osa 2.                           Hamsterin häkki ja muut tarvikkeet

Ensin kannattaa miettiä, että millaisen asumuksen hamsterille aikoo hankkia ja kuinka iso sen tulisi olla. Kookkaimille hamstereille, eli syyrialaisille häkin/terraarion tulee olla noin 80*40*30* cm. Kääpiöhamstereilla riittää pienempi, 50*40*20*cm. Mutta mitä isompi ja virikkeellisempi asumus, sen parempi hamsterin kannalta. Häkin tai terraarion pohjan pinta-ala on tärkeämpi kuin sen korkeus, mutta varsinkin kääpiöillä häkin pohjalaatikon tulisi olla sen verran syvä, että sinne mahtuisi noin 10 cm:n purukerros. Kaikissa terrraarioissa tulee olla kansi, jotta hamsteri ei pysty esimerkiksi kiipeämään juomapullon päälle ja sen kautta pois terraariosta. Vanha akvaariokin käy terraarion virkaan.
Terraariossa tulee olla hyvä ilmanvaihto, kuten omalla hamsterillani, jolla on terraario. Sillä on umpinainen terraario, joten se ei pysty karkaamaan, mutta siinä on ritilämäinen kansi.
Kirjoitan tässä teille häkin ja terraarion plussat ja huonot puolet oman mielipiteeni mukaan:
      Häkki
+  liikkumatilaa on paljon, koska hamsteri voi kiipeillä "kaltereita" pitkin.
-  pinnojen välit voivat olla liian suuret, joten hamsteri voi karata.
+  riittävä ilmanvaihto.

     Terraario
-   liikkumatilaa ei ole niin paljon kuin häkissä, joten terraarion tulee olla tarpeeksi iso.
-   ilmanvaihto ei ole aina hyvä
+  hamsteri ei pääse niin helposti karkuun

 Hamsterin häkin pohjalle parasta kuiviketta ovat puru, mutta pitkäkarvaisilla syyrialaisilla kannattaa käyttää puupuristetta tai -haketta. Jotkut hamsterit saattavat olla allergisia purupölylle, jolloin haketta on myös hyvä käyttää, tai jotain vastaavaa materiaalia, joka ei pölyä.
Häkki tai terraario tulisi puhdistaa perusteellisesti noin kahden viikon välein, jolloin purut tai vastaavat kuivikkeet vaihdetaan, pohjalaatikko pestään ja tarvittaessa myös pesämateriaalit vaihdetaan. Pissanurkkaus/wc-laatikko putsataan noin kaksi kertaa viikossa.

Hamsterin pesämökin tulisi olla tarpeeksi tilava ja pohjasta avoin, jotta sen saisi tarvittaessa auki. Puiset mökit ovat parempia kuin muoviset, koska puisia mökkejä voi purra turvallisemmin. (Kun hamsteri pureskelee mökiään, niin muovisesta talosta voi irrota säleitä, jotka kulkeutuvat suolistoon.) Mökiksi käy vaikkapa sopivan kokoinen pahvilaatikko, mutta hamsteri luultavasti "muotoilee" sitä, joten pahvilaatikot ovat halpa asumus.
Wc- tai talouspaperi sopii mainiosti pesänrakennusmateriaaliksi. Pumpulia en suosittele, koska se voi tarttua poskipusseihin, kun hamsteri kerää pesäaineksia.

Ruokakupin tulisi olla lasia tai keramiikka, vaikka oma hamsterini syö muovisesta kupista. Sen tulisi olla tarpeeksi matala, jotta lemmikki yltäisi syömään siitä. Kuppeja tulisi olla kaksi: yksi tuoreruualle, joka tulee pestä päivittäin ja toinen siemenseokselle, joka pestään tarvittaessa. Juomapullo pestään aina veden vaihdon yhteydessä, eli liki päivittäin. Pullon toimivuus tarkistetaan veden vaihdon yhteydessä ja viallinen pullo tulee vaihtaa uuteen.

Juoksupyörä on mieluisa, muttei välttämätön kuntoiluväline hamstereille. Joskus pyörä voi aiheuttaa riippuvuutta, joten silloin se tulee poistaa. Hamsterini ei juuri juoksupyörässä, joten päästän sen jaloittelemaan juoksupalloon. Juoksupallo on kätevä, kovaa muovia oleva pallo, jossa on "luukku", joka toimii pullonkorkin tavoin, eli sen voi avata ja sulkea. Vaikka hamsteri ei palloineen mahdu pieniin rakosiin, sitä ei silti voi jättää vartioimatta. Voihan hamsterin päästää välillä jaloittelemaan ilman juoksupalloa häkin ulkopuolelle, mutta sen perässä täytyy kulkea koko ajan, jotta se ei pääse karkaamaan mihinkään koloseen. Täytyy myös olla varovainen, jotta hamsterin päälle ei tallota, kun se on jaloittelemassa.

Hamsterin voi opettaa käyttämään wc-laatikkoa. Laitat vaikkapa pestyyn voirasiaan hamsterin pissan hajuisia puruja ja lemmikki seuraa hajua. Mutta voi käydä myös niin, että se ei koskaan opi käyttämään "wc":tä. Lemmikkikaupoista voi ostaa hamstereiden toiletteja ja niihin kuuluvaa wc-hiekkaa. Kääpiöhamstereiden häkkiin voi laittaa sopivassa astiassa chinchillan kylpyhiekkaa. Se tekee hyvää kääpiöitten turkille. Kissanhiekkaa en muuten suosittele wc-hiekaksi, koska hamsteri voi syödä sitä ja saada suolistoonsa vaarallisen tukoksen.

Mukavia virikkeitä hamstereille on vaikka mitä, kuten riippumatot, puhtaat puiden oksat, pahvilaatikot ja -putket, kanamunakennot, tasot, kivet, siementangot............ Mielikuvitus on vain rajana! Mutta virikkeet eivät saa mitenkään vahingoittaa hamsteria, eli riippumatto ei saa esimerkiksi romahtaa. Jos hamsterilla vaarana jäädä jumiin johonkin sen "leluun", niin se lelu tulee poistaa. Ritilätasot tulee päällystää vaikkapa paperilla. Jos wc-paperirulla on liian pieni, niin sen voi leikata auki, jotta se sitten venyy tarvittaessa.



       osa 3.                                  Hamsterin ruokinta
 Aloitetaan vaikkapa siitä, että hamsteri on kaikkiruokainen. Sen perusruokaa on siltisiemenseos. Eläinkaupasta saa parhaat simensekoitukset, mutta itse ostan ihan ruokakaupasta Best Friend-merkkistä jyrsijänruokaa. Voi käyttää vapaasti mielikuvitusta, mitä hamsterille haluaa antaa. Kohta kijoitan silti listan elintarvikkeista, joita ei olisi hyvä antaa hamsterille. Siemensekoituksiin voi lisätä kuivattuja hedelmiä ja mysliä (niissä ei saisi olla lisättyä sokeria. Itse en tosin anna hamsterilleni kuivattuja hedelmiä, koska olen lukenut, että jos ne hamstraa niitä poskipusseihinsa, niin kuivatut hedelmät saattavat tarttua niihin ja aiheuttaa myöhemmin tulehduksen. Aiheesta on tosin monta väitettä.) Sekä kissan ja koiran kuivamuonaa voi vähän lisätä siemensekoitukseen. Sekoitukset sisältävät usein auringonkukan siemeniä, pähkinöitä, kauran ja vehnän jyviä, johanneksen leipäpuuta, joskus myös kuivattua maissia, hernettä ja omenaa. Eri valmistajien tuotteet eroavat vähän toisistaan, mutta tärkein juttu on, että siemensekoituksen tulisi olla monipuolinen, jota tulisi sitten olla koko ajan hamsterin häkissä. 
 Hamsterille voi antaa iltaisin hieman tuoreruokaa, kuten palan kurkkua, maissia, hernettä, porkkanaa ja omenaa. Tuoreruoka voi olla yön häkissä, sille tarkoitetussa kupissa. Aamulla jääneet tuoreruuat tulee kerätä pois. Seuraamalla hamsua tiedät kuinka paljon se syö, ja mitkä sille maistuu. Jos jonain yönä se ei ole syönyt, mutta tavallisesti se syö, niin hamsteri voi olla sairas.
Puuroa hamsulle voi antaa, johon voi sitten lisätä hedelmäsoseita, maitorahkaa, lihapaloja, raejuustoa...... Ruuan tulisi olla mausteeton, suolatonta ja vähärasvaista - vaikkakaan kasvirasvat eivät ole niin haitallisia kuin eläinperäiset rasvat.  Ruoan voi jättää isommiksi paloiksi (kuten lihan ja kanan) jotta hamsterilla olisi tekemistä ruoan kanssa; kaikkea ei siis tarvitse soseuttaa. Makeisia se ei kaipaa, päinvastoin ne voivat olla hyvin vaarallisia. Herkkupaloina voi vaikkapa tarjota marjoja.
 Liha, kala ja kana ovat hyviä tuoreruokavaihtoehtoja. Vauvanruoat, laatikkoruoat, lihapullat ja ym. kotiruoka, joka ei ole maustettua, sopivat myös hyvin. Ihmiselle tarkoitettuja valmisruokia annetaan hamsterille kuitenkin vähän, johtunee varmaan säilöntäaineista.
 Makupaloiksi sopii hyvin marjat,vihannekset, erilaiset pähkinät ja kuivatut hedelmät.
 Nyt kirjoitan listan ruoista, joita ei saisi antaa hamsterille. (tieto on luettu kirjasta, mutta huomioikaa, että asiasta on monta mielipidettä ja väitettä.
                 Hamstereille vaarallisia ruokia
           - raaka peruna (muuten peruna käy)
           - raa`at sipulikasvit (jotkut sipulikasvit eivät sovellu ollenkaan, mutta esim. sipuli käy keitettynä hyvin)
           -sitrushedelmät (kuten sitruuna ja lime)
           - lanttu
           - persikka
           -jäätelö
           - suolaiset ruoat
           - säilöntäaineita sisältävät ruoat
Tässä tuli nyt osa vaarallisista ruoista, en muista valitettavasti kaikkia.
 Kiitoksia tästä kerrasta ja tervetuloa uudestaan mukaan. Heh heh hee. 


                                                Hamsterin perushoito
osa 4.
                                                                Turkki
 Hamsteri pesee itse turkkiaan päivittiäin, joten sitä ei tarvitse pestä kovin usein. Poikkeus on kääpiöhamstereiden vatsanalus, sillä niiden vatsakarva alkaa kellertää hajurauhasen kohdalta. Mikäli rauhanen likaantuu kovasti, niin hamstéri tulee pestä laittamalla muutama senttiä vettä laakeaan astiaan, jossa hamsteri saa sitten tassutella. Jos ripulia esiintyy, niin likaiset kohdat tulee myös pestä. Veden tulee olla kädenlämpöistä. Kylvyn jäkeen hamsteri kuivataan huolellisesti. Hamsteri ei sinänsä haise - poikkeus on naaras kiima-aikana - joten hajun vuoksi sitä ei tarvitse pestä. Mikäli hajuhaittoja tulee, syynä voi olla liian harvoin siivottu häkki. 
 Pitkäkarvaisten uroshamstereiden laahus voi mennä takkuun, joten sitä on valillä kammattava ja takut selvitettävä. Pahoissa tapauksissa takut on leikattava irti. Jos turkki pääsee huopaantumaan, se voi hautoa ihoa ja iho voi alkaa märkimään. Mikäli et vie hamsteriasi näyttelyiden ulkomuotoluokkiin, niin laahuksen voi leikata lyhyeksi.
 Kääpiöhamstereiden, lähinnä roborovskien ja campbellien, turkki rasvoittuu helposti, joten terraariion pieneenastiaan chincillankylpyhiekkaa, koska kun hamsteri piehtaroi siinä, rasvoitus vähenee. Hiekka-astia saa olla terraariossa enintään muutama päivää viikossa, koska liika kylpeminen aiheuttaa turkin kulumista. Ellet käy hamsterin kanssa näyttelyissä, hiekk-astia voi olla siellä koko ajan. Tosin silloin hamsteri saattaa rapsutella itseään enemmän, kun hiekkaa jää turkkiin.


                                                               Kynnet
 Hamstereiden kynnet pitää leikata, jos ne kasvavat liian pitkiksi. Varsinkin kääpiöiden kynnet kasvavat nopeasti. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa kipua, koska varpaiden asento on epänormaali ja usein ne saattavat luutua vinoon. Kynsiä voi leikata esim. ihmisen pienillä kysisaksilla. On kuitenkin varottava leikkaamasta liikaa, sillä keskellä kynttä on verisuoni. Jos et itse uskalla leikata hamsterin kynsiä, voit kysyä apua joltain kokeneemmalta apua. Kynsien liikakasvua voi myös ehkäistä laittamalla hamsterille kiipeilypaikkoja, kuten pyöreitä kiviä tai tiiliskiven.


                                                                Hampaat
 Myös etuhampaita on leikattava, jos ne kasvavat liian pitkiksi. Kasvua voi ehkäistä antamalla hamsterille jotain kovaa jyrsittävää, kuten kovaa leipää, puun oksia ja koirankeksejä. Tarkista hampaiden kunto säänöllisesti. Jos hamsterin hampaat kasvavat liian pitkiksi ja et ole varma, että osaatko leikata niitä, niin voit ottaa yhteyttä eläinlääkäriin tai paikalliseen kasvattajaan.


                                                                Silmät
 Hamsterin silmien tulee olla kirkkaat ja vetistämättömät. Jos silmä rähmii, sitä voi huuhdella koirian silmävedellä. Myös keitetty, jäähdytetty vesi sopii. Jos silmän rähmiminen jatkuu päivää-kahta pidempään, ota yhteys eläinlääkäriin.